Začínáme se zakrslým zaječím

19.12.2016 09:28

Samička polishe Hot Chocolate z Vysočiny, chovatel: Jana Černá

Tento rok jsme se rohodli rozšířit náš chov o nové plemeno králíka - je to nejmenší plemeno králíčka ze všech a jmenuje se Zakrslý zaječí nebo také Polish - nikoli proto, že by byl původem z Polska,ale z anglického slova "polish" - lak, díky vysokému lesku jeho srsti, která působí tak hladce jako by byla nalakovaná. Do těchto malých "zajdů" jsem se zamilovala díky králičímu hopu, protože je čím dál tím více můžeme vidět na závodech. 

Přestože je polishek velmi malý, je velmi rychlý, až hektický a může mít velmi komplikovanou povahu. V povaze převažuje zvědavost nad strachem, zajda je velmi učenlivý, ale je to obrovská osobnost a to jeho majitel musí respektovat, jinak se se zlou potáže. Někteří jedinci jsou vysloveně pro "jednoho pána" a fixují se na jednu osobu.

Každý polish je trochu jiný a každý je originál. Lásku polishe si musíte zasloužit, není to králík pro každého a rozhodně to není žádný plyšák, ketrý by se rád nosil a nechal si omezovat svůj prostor. Když ho pěkně požádáme, nechá se i přenést :). Je vhodný do rodiny a i pro starší děti, ale musí být ochotní se mu trochu přizpůsobit a učit se co má rád a co ne. Odvděčí se vám milou společností a naprosto šílenými nápady, naše Čokí například ráda zkoumá patro konferenčního stolku nebo domácí kino.

Pokud se rozhodnete trénovat s polishem králičí hop, je vysoce pravděpodobné že budete mít skvělého sportovce, ALE musí ho respektovat a rozhodně ne na něj nějak tlačit. Naučí se všechno rychle, ale musí dostat prostor, aby vše nové vstřebal.

Pokud máte o toto plemeno zájem, rádi vás přivítáme na návštěvu a představíme naše chovné jedince. V příštím rce již se naši polishové objeví na závodech KKH.